Vücudumuzda kemik gereksinimi duyulan bölgelerde, cerrahi operasyonlarda kullanılan bu kemik dokuları toplama, temizleme, işleme ve sterilizasyon teknolojilerine göre kaynaşma/iyileşme süreçleri değişkenlik göstermektedir. Günümüzde ileri teknoloji doku üniteleri gelişmiş olsa da, halen eski yöntemlerle doku bankacılığı yapan merkezler vardır. İnsanların bu dokuları ne şartlar altında üretildiğini bilimsel olarak anlamaları mümkün değildir, fakat en kolay yöntem rengine bakmaktır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken başlıca faktör, renklerinin “beyaz yada kırık beyaz renkte olmasıdır.
Kanselloz Cips - ADKB

Soldaki resimde gördüğünüz kemik allogrefti “İnsan kaynaklı kemik grefti” dir. Kemik greftleri işleme teknolojisine göre farklılıklar göstermektedir. Dünyada ki tüm kemikler (insan-hayvan-sentetik) işlendikten sonra dahi beyaz veya kırık beyaz renkte olmalıdır.

Soldaki kemik grefti ideal kemik greftlerindendir.

Kanselloz Cips - bilgi.adkb.com.tr

Soldaki kemik grefti ise (sarı veya koyu sarı renk) orta kalite diyebileceğimiz bir kemik dokusudur. Sarı olmasının bir kaç sebebi vardır ki, öncelikle çok eski yöntemlerle işlenmiş olması olabilir. Üretim süresinde fazlaca kimyasal bekleme de kalmış olabilir gibi sebepleri vardır. Bu gibi sebeplerle vücuttaki operasyon yapılan bölgede ki kaynaşma/iyileşme süresi ortalama 4-6 ay olan kemik greftleridir. İyileşme süresine yaş ve operasyon bölgesi farklılıkları önem göstermektedir.

Kotu Kalite Cips - bilgi.adkb.com.tr

Soldaki kemik grefti ise (kahverengi renk) kötü kalite dediğimiz kemik dokusudur. Kahverengi olmasının bir kaç sebebi vardır ki, işleme yöntemi ne olursa olsun üretim süresinde fazlaca kimyasal bekleme de kalmış olması, son kullanma tarihinin geçmiş olmasından kaynaklı olarak tekrar kullanıma sunulması için ikinci hatta üçüncü defa Gama Işınlaması yaptırılması gibi sebepleri vardır. Bu gibi sebeplerle vücuttaki operasyon yapılan bölgede ki kaynaşma/iyileşme süresinin uzaması haricinde, operasyon sonrasında çoğu zaman ciddi rahatsızlıklar meydana geldiği açıkca bilinmektedir. Hastalıklı (hiv-hepatit vb.) olma ihtimali yüksektir. Operasyon bölgesinde enfeksiyon olma ihtimali yüksektir. Vücuda göre değişiklik gösteren sorunlar ile karşılaşabilme ihtimaliniz olabilir.

Bu tür kemikler öz niteliklerini kaybetmiş olup, sağlık sektöründe çöp ürün olarak adlandırılmaktadır. Bu ve benzerlerini kesinlikle kendinize kullandırmamanızı hatırlatmak isteriz.